(Stazione Pisa Centrale) Pisa Tren İstasyonunu'ndan, şehir içinden yürüyerek Torre Pendente (Pisa Kulesi)'nin de bulunduğu Mucizeler Meydanı'na gittik.
Pisa şehrinin ortasından da nehir geçiyor ve nehrin kenarında çok hoş bir kilise görüyoruz;
Yaklaşık 20 dakika yürüdükten sonra, Pisa Kulesi'nin de bulunduğu Mucizeler Meydanı'na geldik.
Pisa Kulesi, İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracolide (İtalyanca Mucizeler Meydanı) yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173'te yapılmıştır. Ünlü Pisa Kulesi, bir çan kulesidir.
Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir.
Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. Günümüzde, kulenin tepesinden güney yönünde aşağı sarkıtılan bir çekül 4,3 metre açığa inmektedir. Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için kule devrilmemektedir. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğilmektedir. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° kadardır.
Kule, Pisa'nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik'e rakip olarak yapılmıştır.
Galileo'nun, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini farklı ağırlıklardaki iki top güllesini bu kuleden aşağı bırakarak gözlemlediği iddia edilmiştir. Bilginin kaynağı Galileo'nun bir öğrencisi olmasına rağmen bu iddia geniş çevrelerce bir efsane olarak kabul edilir.
Kule 1990-2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuştur.
Bulunduğu zemindeki çökme nedeniyle yıkılma aşamasına gelen İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi, 20 milyon sterlinlik projeyle kurtarıldı. Birkaç yıl içinde yıkılacağı uyarısında bulunulan kule, proje kapsamında yapılan 45 cm’lik bir düzleştirme çalışmasıyla eski haline getirildi.
Meydan sabah olması sebebiyle çok kalabalık değildi. Pisa Kulesi'ne çıkmadık, meydanda fotoğraflar;
ve video çektik;
Vaftizhaneyi gezebilmek için biletlerimizi aldık;
Gezmek istediğiniz yapıya göre bilet fiyatları değişiyor;
Bizim zaman kısıtlamamız olması sebebiyle, sadece vaftizhanenin içerisini gezdik;
ve içerisindeki akustiği dinledik;
Meydan çok geniş ve küçük semt pazarına benzer şekilde, hediyelik eşya, çanta, vs. satıyorlar.
Kendime hatıra olarak İtalya yapıları desenli şemsiye ve Cinque Terre'deki Sevgi Yolu'na aşkımızı kilitlemek için pembe kilit aldım...
Tren İstasyonuna tekrar yürüyerek yorulmamak amacıyla, otobüsle döndük...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder