3 Şubat 2013 Pazar

GÖRMENİZ GEREKEN 501 DOĞA HARİKASI - BLUE GROTTO / MAVİ MAĞARA

Tabii ki de bu mağarayı önceden görmüştüm fakat İtalya'da olduğunu, İtalya gezilecek yerler incelemelerim sırasında okuduğum seyahat bloglarından öğrendim. Zamanımız kalırsa göreceklerim arasına yerleştirdim...


İtalya'nın güney adalarından biri olan imparator Augustus ve Tiberius'un sevgili Kapri Adası Napoli Körfezi'nin güneyinde Sorrentine Yarımadası açıklarında yer alır. Adanın büyük bölümü kalker kayalıklardan oluşur ve bu yumuşak kayalıklar, denizin bu yamaçlarda sayısız mağara açmasına izin vermiştir. Mağaralar içinde en ünlüsü, adanın güney sahilinde imparatorların özel banyosu olarak kullanıldığı düşünülen Mavi Mağara'dır. Mağaranın alçak girişini geçtikten sonra ziyaretçiler kendilerini mağaranın derinliklerine doğru kaybolan masmavi bir ışık ortasında bulurlar. Peki, bu tuhaf mavi ışık nereden gelmektedir? aslında bu ışık suyun altındaki bir diğer açıklıktan giren güneş ışığının beyaz kalkertaşı ve kumda yansıyarak yüzeyi aşağıdan aydınlatması ile oluşur. Eğer mağara girişi biraz daha yüksek olsaydı, günışığı buradan içeri girecek ve sihirli mavi ışık ortaya çıkmayacaktı.
Dalga yüksekliğine bağlı olarak tekne gezilerinde (mağaraya ulaşmak için tek yol budur) rehberler kafalarını çarpmasınlar diye ziyaretçilerden tekneye yatmalarını isteyebilirler. Eğer içeri girerken gözlerinizi kaparsanız, gözlerinizi açtığınızda mavi renk çok daha çarpıcı görünecektir.

NEDİR: Doğanın göz alıcı bir kazası
NASIL GİDİLİR: Napoli ya da Sorrento'dan Kapri'nin Marina Grande'sine tekneyle, oradan yöredeki teknelerle
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Yazın 
N EN YAKIN YERLEŞİM YERİ: Kapri şehri 3 km 
BİLMENİZ GEREKENLER: Rehberler bazen mağaralarda şarkı söyler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder