3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK - CRETE SENESİ (SİENA KİLERİ ANLAMINA GELİR; SİENA VE ÇEVRE BÖLGELER)

İtalya gezimin içerisinde tabii ki de bulunan Siena ve çevresinden bahsediyor fakat tek bir farkla; ben trenle gezmeyi düşünüyorum fakat onlar bu kez de bisikletle gezmeyi tavsiye ediyorlar... 


Crete Senesi'nin güzel manzaraları arasında pedal çevirmek, Toskana'da Siena'nın güneyine uzanan bölümü görmek için en güzel yöntem olsa gerek. "Siena Kileri" anlamına gelen Crete Senesi, terakota döşemelerin ve büyük zeytinyağı küplerinin üretiminde kullanılan killi toprağın grimsi bej rengine gönderme yapar. 
Yemyeşil, inişli, çıkışlı tepeleri ara ara sel yataklarıyla bölünen Val d'Orcia2dan ayrıldıktan sonra Montepulciano'ya doğru yola devam edin. Dağ sırasının tepesindeki Montepulciano'da kilometrelerce uzunluğunda, muhteşem manzaralar gözler önüne serilir. Tepenin eteklerinde bir Rönesans kilisesi olan San Biagio görülür. Antonio da Sangallo tarafından tasarlanan yapı, son derece güzeldir. Ancak kiliseden kasabaya çıkan yol diktir ve kasabaya vardığınızda yörenin nefis kırmızı şaraplarından bir-iki kadeh içme ihtiyacı duyarsınız.
Tepeye çıkıp vadiye inen dolambaçlı şose yollarda üzüm bağları ve zeytinlikler arasında pedal çevireceksiniz. Tepelerdeki köyleri ve eski çiftlik evlerini gözden kaçırmayın. Asmaların yanlarında ılık esintiyle sallanan buğday ve ayçiçeği tarlalarını fark edecek, koyu mavi gökyüzüne doğru yükselen servi ağaçlarını izleyeceksiniz. 15.yüzyıldan kalma Pienza'ya gelince Rönesans mimarisinin seçkin örneklerini göreceksiniz. Bu yapılar doğum yeri burası olan Papa 2.Pius'un emriyle yaptırılmıştır. Papanın aile pallazzosu (sarayı) ve muhteşem katedrali ile piazza (meydan), fevkalade bir görünüme sahiptir.
Pienza'dan ayrılınca Montalciono'ya yönelirsiniz. Aşağıdaki vadilere bakan bir tepe üzerine kurulu Montalciono, Etrüsklerden bu yana yerleşim yeridir, ama bugün tarihi mimari eserlerden çok enfes Brunello şaraplarıyla tanınır. Yakındaki Sant'Antimo Manastırı ve Kilisesi'ni gezmeden bölgeden ayrılmayın: 9.yüzyılda kurulmuş olan yapı, manastır mimarisinin zarif bir örneğidir. Manastırın taşları çevredeki kırsal alanaların yumuşak ışığı altında parlar ve ortaya mükemmel bir sahne çıkar.                                   

NASIL: Bisikletle
NE ZAMAN GİDİLİR: Nisan'dan Ekim'e kadar    
NE KADAR SÜRER: Ne kadar yer ziyaret etmeye karar verdiğinize bağlı olarak, üç gün ya da daha fazla.       
DİKKAT ÇEKENLER: 
  1. Bravio delle Boti, her sene Ağustos'un son haftasında düzenlenen bir etkinliktir. Yarışmacı ekipler tepelere doğru büyük şarap varillerini iterler. 
  2. Crete Senesi'nin merkezinde surlarla çevrili ufak bir kasaba olan asciano, Romanesk ve Gotik mimarinin bir karışımıdır. 
  3. San Quirico ve Bagno Vignoni, Roma döneminden bu yana kaplıcaları ile ünlüdür.
  4. Monte Oliveto Maggiore Manastır ve Kilisesi'yle, ünlü freskleri.
  5. Yolculuk ettiğiniz göz alıcı topraklar ve dağ köylerinden görülen manzaralar.    
BİLMENİZ GEREKENLER: Bisiklet rotası, kolay etaplardan zorlu etaplara doğru değişen farklı bölümler içerir. Buranın tepelik bir bölge olduğunu ve dağ bisikleti kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder