3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK - CINQUE TERRE

İtalya gezilecek yerler incelemelerim sırasında, Portofino'ya kesinlikle gideceğim için ve bu bölgeye yakın olması sebepleriyle gitmeye karar verdim...


Cinque Terre dağlık bölgelerle çevrili engebeli, dik vadilere konumlanan beş ufak kıyı köyüdür. Bu bölge demiryolunun inşa edildiği 100 sene öncesine kadar izole bir bölge olarak kalmıştır, ancak bölgenin eşsiz arazisi ve kültürü son derece iyi korunmuş ve bugün UNESCO Dünya Kültür Mirası Sit Alanı ilan edilmiştir. 
Cinque Terre bölgesi yüzyıllar içinde yamaçlara oyulmuş sayısız teras ile karakterize edilir. Bu teraslardan üzüm bağları ve zeytin bahçeleri yer alır ve köyle birbirine bir dizi patika yol ile bağlanır. En büyükleri olan Sentiore Azzuro sahil yolu aynı zamanda dolambaçsız olandır, ancak bir diğer zorlu dağ patikası ile köylere tırmanan daha kısa, eski yollar da vardır.
Batıda Monterosso al Mare'den başlayan kaktüslerle çevrili yol, Vernazza'ya doğru teraslardan geçerek ilerler. Burası sahil yolunun en zorlu etabıdır, ancak Vernazza büyüleyici bir yerdir. Gül ve aşı boyası renginde evleri, doğal bir limanın yanında çıkıntı yapan kayalığın üzerinde, bir dağ tabanına yuvarlanmıştır. Yukarıdaki tarihi bir kalenin kalıntıları görülür. Corniglia, Gotik-Liguria stilindeki San Pietro Kilisesi'ne (1334) ev sahipliği yaparken, akarsu kıyısına kurulmuş Manarola, şaraplarıyla ünlüdür. Ünlü "Aşıklar Yürüyüşü" buradan başlar: Yol, üzüm bağları arasından geçerek beş köy içinde en doğuda yer alan Riomaggiore'ye giden şose bir yoldur. Buradaki birbiri üzerine yerleşmiş güzel evler aşağıdaki ufak limana doğru yayılır.
İster sahil yolunu hiç durmadan yürümeye karar verin, ister yol üzerinde bir-iki köyde konaklamayı tercih edin, burası size büyülü gelecektir. Hava yabani otların kokusuyla kaplıdır, görüntüler nefistir ve şaraplarla yemekler lezzetlidir. Kendinizi kısıtlamayın, yürüyüş yapıp denize girin, güneşli günlerde şarabınızı yudumlayın, güzel kiliseleri ziyaret edin. Burası mola vermek için ideal bir yerdir.

NASIL: Yürüyerek
NE ZAMAN GİDİLİR: Nisan'dan Kasım'a kadar ama kalabalıklardan hoşlanmıyorsanız Temmuz ve Ağustos'ta gitmekten kaçının.   
NE KADAR SÜRER: Direk giderseniz beş ila altı saat, ama yol üzerinde bir-iki gün kalmak çok daha keyiflidir.  
DİKKAT ÇEKENLER: 
  1. Vernazza, Santa Margherita di Antiochia.
  2. Manarola, San Lorenzo.
  3. Riomaggiore, San Giovanni Battista.
  4. Riomaggiore, Montenero Meryem Ana Kilisesi.
  5. Ünlü yöre pestosu, fesleğen, sarımsak, çam fıstığı, zeytinyağı ve eski kaşar peynirinden yapılan bir tür sostur.  
BİLMENİZ GEREKENLER: Yolun tamamını yürümeniz gerekmez. Belli bir bölümünü tren ya da tekneyle geçebilirsiniz. Yolların en popüler olanlarında yürümek için ufak bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder