3 Şubat 2013 Pazar

GÖRMENİZ GEREKEN 501 DOĞA HARİKASI - VEZÜV

İtalya Dünya Miras Listesi incelemelerim sonucunda KESİNLİKLE gitmeye karar verdiğim Pompei Antik Kenti'nin oluşmasına sebep olduğu için VEZÜV'ü göreceğim...


Dünyanın belki de en fazla tanınan yanardağlarından biri olan Vezüv Dağı Napoli Körfezi'nin üzerinde yükselir. Dağın zirvesinden görülen manzara muhteşemdir. Açık bir günde sorrento'dan Ischia'ya kadar Napoli Körfezi'nin tamamı önünüzde uzanır.
Vezüv Pompeii ve Herculaneum kasabalarının tamamen yok olmasına sebep olan MS 79'daki patlamayla ünlüdür. O zamandan bu yana en yenisi 1944'te olmak üzere 50 patlama meydana gelmiştir ve Vezüv dünyanın en tehlikeli yanardağlarından biri kabul edilir. Yakın gelecekte bir patlama olacağına dair herhangi bir işaret olmasa da, yeniden ortalığı kasıp kavurması da beklenen bir sonuçtur.
Yanardağ yaklaşık 13.000 yaşındadır ve sayısız patlamalar sonrasında koni içinde konisiyle dağ zirvesi kendine has "kamburumsu" bir şekil almıştır. Bugün yanardağ zirvesi 1.282 m yüksekliğindedir ve zirvenin çökmesiyle oluşan 1.133 m yükseklikte dik bir kaldera ağzıyla çevrilidir. 
Yamaçlarda görülen lav yanıkları dışında dağ yeşil ve verimli alanlardan oluşur ve yamaçların alçak bölümleri üzüm bağlarıyla kaplıdır. Bir dizi patikadan oluşan ağ ve zirvenin 200 m yakınına çıkan bir yolun olduğu çevre bölge bir Ulusal Park'tır.
Tarihi Pompeii şehrini gezerken zamanın burada durduğunu görürsünüz. Binalar ve şehir sakinleri 10 m'lik lav altında olduğu gibi kalmış ve yaklaşık 1.600 yıl boyunca unutulmuşlardır. Şehir 1631 yılındaki büyük bir patlama sonrasındaki yeniden inşa çalışmaları sırasında ortaya çıkarılmış, ancak arkeologlar sistemli kazı çalışmalarına 1748 yılında başlamışlardır. 
Bugün Vezüv'ün yakın çevresinde 3 milyondan fazla kişi yaşamaktadır. Doğrusu bu kaygı verici bir durumdur.  

NEDİR: Büyük ihtimalle dünyanın en tanınmış aktif yanardağı
NASIL GİDİLİR: Napoli'den tren/otobüs/taksiyle 
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Nisan ile Haziran arası en güzel zamandır 
N EN YAKIN YERLEŞİM YERİ: Napoli 9 km 
KAÇIRMAMANIZ GEREKENLER: 
  1. Herculaneum Pompeii'den daha çok olmasa da Pompeii kadar ilgi çekici, ama az bilinen bir antik kenttir.  
BİLMENİZ GEREKENLER: MS 79'daki patlama sırasında kül sütununun Vezüv'ün tepesinden stratosfere doğru 32 km yükseldiği ve 19 saat içinde 4 kilometreküp lavın yayıldığı tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder