3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK - SENTİERO DEL VİADANTE (COMO GÖLÜ'NÜN ESKİ KATIR YOLU)

İtalya gezisi öncesi olmazsa olmazlarım arasında Como Gölü vardı zaten...


İtalya'nın kuzeyinde, İsviçre sınırına yakın bir yerde olan Como Gölü, yüzyıllardır ziyaretçileri kendine çekmektedir. Bugün aktör George Clooney'nin burada bir villası vardır, ama zengin Lombardialıların ve Milanoluların burada tatil yaptığı zamanlar, bölgenin "keşfedilmesinden" çok daha öncelere, 19.yüzyılda bölgeye Avrupalı yazar, sanatçı ve bestecilerin gelmeye başladığı döneme dayanır. Baş aşağı T harfine benzeyen gölün çevresinde rahat, astropikal bir iklim vardır ve bu sebeple karlı dağlara karşı konumlanan bölgedeki yeşillikler, zeytinlikler, narenciye bahçeleri ve palmiye ağaçları, göz alıcı bir görünüme sahiptir. 
Sentiero del Viadante, diğer adıyla Gezgin Yolu, göl boyu sıralanan köyleri birbirine bağlayan eski bir katır yoludur. Yol eski zamanlarda Milano'nun güneye ve kuzeydeki düzlüklere mal taşımak için kullanılmıştır. Bugünlerde rota boyu yerleştirilen turuncu tabelalarla burası küçük bir cennettir. Gölün en güzel iki sahiline bakan güzel bir Ortaçağ kasabası olan Lierna'dan başlayıp Ortanello'ya yönelerek patikadan yukarı çıkarken 23.yüzyıldan kalma St Peter Kilisesi'ne yakın bir ormandan geçeceksiniz. Burası piknik yapmak için mükemmel bir yerdir. Kilisenin çevresinde bir çeşme, masalar ve barbekü malzemeleri de olan güneşli, çimenli bir alan uzanır. Buraya geldiğinizde dinlenmeye de ihtiyaç duyacaksınız.
Ortanello üzerinden yola devam ederseniz kısa süre sonra aşağılara doğru Varenna'ya ilerlersiniz. Burası gölün üzerinde yer alır ve yürüyüş zorlu bölümüdür, ama pırıltılı mavi göle ve dağlara bakan manzaralar muhteşemdir. Vezio Kalesi'ni ziyaret edin. Burada kulenin tepesinden gölün tamamını görebilirsiniz. Como Gölü'nün belki de en güzel kasabası olan Varenna'da limana inen dik, dar sokaklar balkonlarından çiçeklerin sarktığı çok güzel evlerin yanından dolanır. sonunda burada göle bakan bir yere oturup, bir kadeh Prosecco ısmarlayabilirsiniz.        

NASIL: Yürüyerek
NE ZAMAN GİDİLİR: Mart sonundan Ekim'e kadar   
NE KADAR SÜRER: Beş ila altı saat  
DİKKAT ÇEKENLER: 
  1. İtalya'nın en kısa akarsuyu olan Fiume Latte, ilkbahar mevsiminde bir yeraltı mağarasından çıkar. Rengi, dik eğiminden dolayı beyazımsıdır.
  2. Villa Cipressi, servi ağaçları sebebiyle bu adı alan bir oteldir. Otelin muhteşem bahçeleri doğrudan gölün kenarına iner. 
  3. Bir diğer tarihi yapı olan Villa monastero, bugün göz alıcı bahçesiyle uluslararası bir kültür ve bilim merkezidir. 
  4. Varenna'dan feribota binip Bellagio ve Menaggio'ya geçin.  
BİLMENİZ GEREKENLER: 2007'de Como Gölü'nün içinde yüzülemeyecek kadar kirlendiği rapor edildi. Girmeden önce bunu da kontrol edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder