3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK

İtalya için aldığım bir diğer kitap...
"GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR" ve "GÖRMENİZ GEREKEN 501 DOĞA HARİKASI" kitapları benzeri tam bir görsel şölen...
Her kıta ayrı ayrı ele alınmış ve ülke bazında yolculuklar tek tek anlatılmış...
Ayrıca her yolculuk için "NASIL, NE ZAMAN GİDİLİR, NE KADAR SÜRER, DİKKAT ÇEKENLER, BİLMENİZ GEREKENLER" gibi önemli bilgiler sayfanın yan tarafında ayrıca etiket şeklinde verilmiş...
İtalya için toplam 14 Yolculuk var... Kitaptaki yolculukları 3 şekilde düşünüyorum ve ona göre okuyorum; Kesinlikle yapacaklarım, zaman kalırsa yapacaklarım ve yapamayacaklarım...

KESİNLİKLE YAPACAKLARIM (4): AMALFİ KIYI YOLU, CİNQUE TERRE, SENTİERO DEL VİANDANTE (COMO GÖLÜ'NÜN ESKİ KATIR YOLU), BÜYÜK KANAL. 
ZAMAN KALIRSA YAPACAKLARIM (2): VİA FRANCİEGENA HAC YOLU (TOSKANA BÖLGESİ; YÜRÜYEREK YAPILMASI GEREKİR), CRETE SENESİ (SİENA KİLERİ ANLAMINA GELİR; SİENA VE ÇEVRE BÖLGELER; BİSİKLETLE YAPILMASI GEREKİR).
YAPAMAYACAKLARIM (8): VİA FERRATA ROTASI (DOMOLOMİTLERİN TREN YOLU), BÜYÜK DOLOMİTLER YOLU; Dolomitlere ve Alplere yakın bölgede olması ve o bölgeye gitmeyecek olmamız, ROMA'DAN CATANİA'YA; Sicilya bölgesinde sona ermesi ve Sicilya'ya gitmeyecek olmamız, UMBRİA KASABALARI; Umbria bölgesine gitmeyecek olmamız, ITRİA VADİSİ TRULLİ EVLERİ; Bari şehrine yakın bölgede olması ve o bölgeye de gitmeyecek olmamız, SARDİNYA'DAKİ SELVAGGİO BLU ROTASI (ADA ÇEVRESİNDEKİ PATİKA YOLLAR); Sardinya Adası'na da gitmeyecek olmamız, VENEDİK'TEN PATRAS'A (YUNANİSTAN'A FERİBOTLA YOLCULUK); Yunanistan'da sona ermesi ve Yunanistan vizemiz olması, RİVİERA GÜNDÜZ TRENİ; Fransa'da sona ermesi ve Fransa vizemiz olması sebepleriyle yapamayacağım yolculuklardır.     


KİTAP ADI: YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK 
KİTABIN ORJİNAL ADI: 501 MUST-TAKE JOURNEY
YAZARLARI: JACKUM VE DAVID BROWN, ARTHUR FINDLAY, KIERAN FOGARTY, ROLAND MATTHEWS, BOB MITCHELL, SARAH OLIVER, JOE TOUSSAINT, JANET ZORO
YAYINEVİ: TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI
SAYFA SAYISI: 544

Yolculuklar...
Her seferinde, zihnimizin kendi kendine çalışmasına izin verip yolculuğun kendisinden zevk almayı ummayız. İstediğimiz, yolculuğun bir an önce sona ermesidir, önemli olan gideceğimiz yerdir.
Kitapta çok çeşitli rotalar göreceksiniz. Rotaların bazıları sadece bir-iki saat sürerken, diğerleri altı ayda tamamlanmakta. Ulaşım çoğunlukla yaya olarak, bisiklet, araba, tekne, tren, uçakla; at, katır üstünde; hatta köpeklerin çektiği kızaklarla gerçekleşmekte. antik bölgelere ulaşmak, uzak diyarlarda yaşayan halkları tanımak ve vahşi doğayı keşfetmek için yapılan bu yolculuklar, olağanüstü güzellikte manzaraları gözler önüne seriyor.
Çin Seddi boyunca yürümek, Amerika'ya gidip Route 66'da araba kullanmak ya da eski Tuz Yolu üzerinde deveyle dolaşmak en ünlü rotalarken diğerleri daha az duyulmuş, nadiren tercih edilen seçeneklerdir. Bazı yolculuklar zorludur ve fiziksel olarak hazır olmanız gerekir. Diğerlerinde çok fazla fiziksel güç harcamadan, konfor içinde yolculuğun keyfini çıkarabilirsiniz. Örneğin Güney Afrika'da Cape Town'dan yola çıkıp Pretoria'ya giden meşhur Mavi Tren size beş yıldızlı konaklama imkanı ile seçkin yemek seçenekleri sunar. Rahat rahat arkanıza yaslanıp, pencereden manzaraları izleyebilir, düzlüklerde dolaşan filleri, zürafaları, sakin sakin otlayan antilopları seyredebilirsiniz. Pek çok yolculuğa anlık bir kararla çıkılabilirken, uzak diyarlara yapılacak farklı türde yolculuklar için önceden aylarca planlama yapmak gerekir.
Seyahat seçiminizi yaptıktan sonra, konuyla ilgili kitaplar okumaya ve mümkün olduğunca detaylı araştırma yapmaya vakit ayırmanız gerekir. Hazırlanmanız, uygun kıyafetler ve ayakkabılar seçmeniz, harita, ilaç, yiyecek, su, kamp malzemeleri ve yolda ihtiyaç duyacaklarınızı temin etmeniz gerekir. 
Güzel olan şu ki, çoğu zaman gidilecek yer ile yolculuğun kendisi arasında fark yoktur, her ikisini de bir arada elde edebilirsiniz! Çoğu zaman seçtiğiniz yere gidebilir ve aynı zamanda heyecan verici ve ilginç bir yolculuk da yapabilirsiniz. 
O halde kitabımızı okumaya başlayın ve ruhunuza hitap edecek yolculuklar keşfedip, hazırlıklara başlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder