3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK - AMALFİ KIYI YOLU

İtalya Dünya Miras Listesindeki Pompei Antik Kenti'ne kesinlikle gitmeye karar verdikten sonra yakınlardaki diğer önemli yerleri de araştırdım ve amalfi kıyıların da dolaşmaya karar verdim...


Sorrento ve Salerno arasında İtalya çizmesinin bileğinde dolanan yol, ünlü Amalfi Kıyı Yolu'dur. Dağ yamaçlarına inşa edilen ve yoğun olarak kullanılan bu asfalt yol, harikulade manzaraları ve U şeklinde olağanüstü virajları ile tanınır. Yol boyu cazip köyler ve kasabalardan geçen rota, on yıllardır İtalya'nın önemli turistik cazibe alanlarından biri olmuştur.
Uçurumların üzerine yerleştirilmiş Sorrento, Napoli Körfezi'nin tamamını görür. Buradan Napoli şehri ile birlikte Vezüv'ü ve Ischia Adası'nı görebilirsiniz. Doğrudan kıyıdan denize girilmeyen, denize girmek için ahşap iskelelerin kurulduğu 45 m aşağıdaki sahile basamaklar ve asansörle ulaşılır. Buradan sonra yol, Positano'ya doğru kayalık yarımada etrafında kıvrılır. Canlı renklerde çiçeklerle bezeli pastel tonlarda pembe, şeftali ve kayısı renkli evlerin dağın yamacına dağıldığı Positano2nun aşağısında ufak bir plaj yer alır.
Yol, bazen tünellere girip çıkarak yokuş aşağı ve yukarı ilerlerken ürkütücü virajlardan geçer. Burada yapılacak bir tek yanlış hareket sizi yüzlerce metre aşağıdaki masmavi denize gönderebilir. Bu muhteşem, baş döndürücü manzaralar benzersizdir. Monte Cerreto'nun eteklerine yerleşmiş Amalfi'yi ziyaret ederseniz, şehrin önemli bir denizcilik merkezi olduğu 9.yüzyılda yapılmış katedrale hayran kalırsınız. Ortaçağ'dan kalma büyüleyici bir kasaba olan Ravello, saraylar, villalar, bahçeler, parke taşlı dar sokaklar ve yazar Gore Vidal'ın dünyanın en güzel manzaraları olarak tanımladığı görüntüleriyle sakin bir yerdir. 
Amalfi'den sonra yol 15.yüzyıldan bu yana seramik ürünleriyle tanınan Vietri'den geçer ve sadece 5 km sonra görkemli sarayları ve kiliseleriyle tarihi bir kasaba olan Salerno'nun hareketli liman bölgesine ulaşır.

NASIL: Araba ya da otobüsle
NE ZAMAN GİDİLİR: Nisan'dan Hairan'a ya da Eylül'den Kasım'a kadar. Yoğun dönemde (Temmuz ve Ağustos) bölge aşırı kalabalıklara ve yoğun trafiğe sahne olur.  
NE KADAR SÜRER: Yaklaşık üç saat, ancak yol boyunca farklı yerlerde iki ya da üç gün geçirmeniz faydalı olacaktır 
DİKKAT ÇEKENLER: 
  1. Amalfi'deki Çarşamba pazarı.
  2. Grotta dello Smeraldo, sadece Amalfi ya da Positano'dan tekne ile ulaşılan bir yüzme alanıdır.
  3. Ravello'daki Villa Cimbrone'nin villaları. Ravello'daki Villa Cimbrone'nin bahçelerinde yazları Wagner onuruna düzenlenen müzik festivali.
  4. Positano'dan Grotta delle Matera'ya, üç Li Gallia Adası'na ve Capri'ye yapılacak tekne gezisi. 
BİLMENİZ GEREKENLER: Amalfi kıyısı bir UNESCO Dünya Kültür Mirası Sit Alanı'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder