3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK - VİA FRANCİGENA HAC YOLU (TOSKANA BÖLGESİ)

İtalya gezimin içerisinde tabii ki de bulunan Toskana vadisinden bahsediyor fakat tek bir farkla; ben trenle gezmeyi düşünüyorum fakat onlar yürüyerek gezmeyi tavsiye ediyorlar... 


Başlangıçta güneye doğru, Kudüs'e gitmek için gemilere binilen Bari'ye uzanan Via Francigena, Canterbury'den ta Roma'ya giden eski bir hac yoludur. Yolun büyük bölümü görece gelişmemiştir ve patikalar bazen yeşilliklerle kaplıdır. Bu sayede yürüyüşçüler büyülü bir ortamda, huzur içinde meditasyon yapma olanağı bulur.
Yolun en güzel bölümlerinden biri sizi Toskana'nın merkezinden geçirir. Muhteşem bir Barok kiliseye sahip olan, Valdesa Vadisi'ndeki müstahkem kasaba Castelfiorentino'dan başlayan yol, Certaldo'ya kadar Elsa Nehri'ni takip eder. Pek çok Toskana kasabası gibi Certaldo da deniz seviyesinden 129 m yüksekte bir tepe üzerine konumlanmıştır ve şehrin surlarla çevrili merkezinden bakılınca bereketli üzüm bağlarıyla çevrili modern bölümlerinin aşağıda uzandığını görebilirsiniz. Görüntüye San Gimignano'nun kuleleri de girmektedir.
Yol, ufak bir tepenin üzerine kurulu Poggibonzi'den geçerek yoluna devam eder. Burası eskiden Siena, Volterra ve Floransa eyaletleri arasındaki kritik konumu nedeniyle yüzyıllar boyu işgallere ve isyanlara sahne olmuştur. 11 km daha ilerledikten sonra kusursuz biçimde eski halini korumuş, kesinlikle muhteşem bir dağ kasabası olan San Gimignano'ya ulaşırsınız. 10.yüzyılda San Gimignano, Via Francigeno üzerinde yolculuk eden hacılar ve tüccarlar sayesinde gelişmiş ve çok sayıda kilsesi ile manastırında çok sayıda sanat eseri ortaya çıkmıştır. Duomo'daki göz alıcı freskler bu hazinelerin sadece ufak bir bölümüdür.
Rota üzerinde bir sonraki müstahkem köy olan Monteriggioni, 13.yüzyıldan kalma hemen hiç el değmemiş surlarıyla gurur duymaktadır. Surlar Toskana'nın en büyük kuleleri olan on dört kulenin etrafından dolaşmaktadır. Burası bölgenin merkezi siena'ya sadece 15 km uzaklıktadır. İtalya'nın en zarif meydanlarından biri olan Piazza del Campo'ya ve şaşırtıcı güzellikte bir katedralin hakim olduğu Piazza del Duomo'ya ulaşınca, Ortaçağ'da bu güzellikleri gören bir hacının neler hissettiğini hayal edebilirsiniz. Sizin hisleriniz de kesinlikle aynısı olacaktır.                      

NASIL: Yürüyerek 
NE ZAMAN GİDİLİR: Mart sonundan Haziran'a, Eylül'den Kasım'a kadar. Yaz ortasında gitmek mümkün olsa da, bölge aşırı kalabalık olabilir.    
NE KADAR SÜRER: Yaklaşık dört gün, ancak bu süre sizin temponuza ve geçtiğiniz kasaba ve köylerde ne kadar zaman geçireceğinize bağlıdır.      
DİKKAT ÇEKENLER: 
  1. Montaione, 17 ufak kilisesi ile San Vivaldo.
  2. Romanesk Snta Maria a Chianni Kilisesi. 
  3. Yörede yetişen en kaliteli iki şarap olan Chianti Montespertoli ve Chianti Colli Fiorentini.
  4. Castelfiorentino, Barok Santa Verdiana Kilisesi ve Benozzo Gozzoli'nin freskleri.
  5. Siena'da düzenlenen Palio at yarışları, Piazza del Campo'da gerçekleşir.    
BİLMENİZ GEREKENLER: Son dönemde uzun mesafe yürüyüşlere ve hac yollarına ilginin artması, Santiago de Compostela yolu kadar çok tanınıp ziyaret edilmeyen bu rotanın iyileştirmesi için İtalyan hükümetini harekete geçirmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder