3 Şubat 2013 Pazar

YAPMANIZ GEREKEN 501 YOLCULUK - BÜYÜK KANAL

İtalya gezimin esas amacının Venedik olması sebebiyle Büyük Kanal ve Gondol Sefası da olmazsa olmazlarım arasında vardı zaten...


La Serenissima, Adriyatik'in Kraliçesi ve Işık Kenti olarak adlandırılan Venedik, kesinlikle yeryüzü harikalarından biridir. Adriyatik'teki lagünde 118 adalık bir takımada olan Venedik, ulaşımda su yollarına dayanır ve bunlar en önemlisi Büyük Kanal'dır. 
Venedik'e ilk giriş yeriniz olan Piazzale Roma'dan 1 no'lu vaporretto'ya binin. Buradan Büyük Kanal boyunca St Mark's Basin'e kadar yapacağınız yolculuk sırasında kentteki en güzel mimari eserlerden bazılarını göreceksiniz. Pek çoğu doğrudan sudan yükselen yaklaşık 200 dikkat çekici yapı, kanalın kıyılarında olağanüstü biçimde yan yana dizilmiştir ve yansımaları aşağıdaki suda izlenebilir. Burası kentin en pahalı ve en beğenilen bölgesidir ve bu güzel palazzi (saraylar), 13. ve 18.yüzyıllar arasında arsitokratlar ve zengin tüccarlar tarafından yaptırılmıştır.
Kanal Venedik'in merkezini ters "S" biçiminde dolanır ve vaporetto zikzak çizerek her iki kıyıya yayılan duraklara uğrar. Tekne bu esnada üç köprüden geçer. Bunlar 16.yüzyıldan kalma mermer Rialto, ahşap Academia (1854) ve taş Scalzi (18589 Köprüleridir. Bugün tren istasyonu ile Piazzale Roma'yı birbirine bağlayan dördüncü bir köprü inşa edilmektedir.
Hareketli, renkli ve şaşırtıcı yolculuk nefes kesici bir deneyimdir. Yol üzerinde tekneyle, servise çıkan postacıyı, balayındaki çiftlerin suyun kenarındaki otellerine taşıyan gondolları ve bir kıyıdan diğerine geçen vaporettoları göreceksiniz. Ayrıca on beş göz alıcı kilise, müze ve Palazzo Venier dei Leoni'deki Guggenheim Koleksiyonu gibi galerilerin yanından geçeceksiniz. San Marco'ya yaklaşırken kanaldaki en geniş noktaya gelinir. Bu bölümde kanal, St Mark havzası ve lagünle birleşerek muhteşem genişlikte bir su haline gelir. Bu bölümün hemen girişinde yer alan Santa Maria della Salute'un pırıl pırıl beyaz cephesi her yerden görülmektedir.           

NASIL: Vaporetto ile
NE ZAMAN GİDİLİR: Kasım'dan Mart'a kadar taşkınlar olsa ve Haziran'dan Eylül'e kadar çok kalabalık olsa da yıl boyu gidilebilir.   
NE KADAR SÜRER: Bir saatten az sürer. Ancak yolculuk kartlarından alırsanız dilediğiniz gibi, dilediğiniz yerde indi bindi yapabilirsiniz.  
DİKKAT ÇEKENLER: 
  1. Rialto'dalık ve sebze pazarları erken saatlerde gidin.
  2. Venedik Bineali iki senede bir düzenlenen büyük bir sanat etkinliğidir. 
  3. Venedik Film Festivali, dünyanın en eski film festivallerinden biridir ve saygın bir festivaldir. Festival Ağustos sonu / Eylül başı düzenlenmektedir.
  4. Venedik Karnavalı, dünyanın en ünlü karnavallarından biridir. Katılanların göz alıcı kostümler ve maskeler giydiği festival, her sene Paskalya'dan 47 gün önceki salı günü, gece yarısı düzenlenir.  
BİLMENİZ GEREKENLER: Lagünü ile birlikte Venedik bir UNESCO Dünya Kültür Mirası Sit Alanı'dır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder