31 Aralık 2012 Pazartesi

1.2 DAHA İYİ EGZERSİZ YAP (GRETCHEN)

1.2 DAHA İYİ EGZERSİZ YAP (GRETCHEN)
Egzersiz yapan insanlar daha sağlıklı olur, daha açık düşünür, daha iyi uyur ve demans başlangıcı daha geç olur. Düzenli egzersiz kişinin enerji düzeyini de arttırır. kendini sürekli yorgun hisseden insanlar 6 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde sadece 20 dakika egzersiz yaparak enerjilerini arttırmayı başarmıştır.
Babamın teşviki ile küçüklüğümden beri düzenli koşmaktayım. Kendimi hiç zorlamam, ama haftada birkaç defa dışarıya atarım. Ancak uzun bir süredir artık gerçekten güç kazanma egzersizlerine başlamam gerektiğini düşünüyordum. Yıllar içinde birkaç defa, biraz da gönülsüzce ağırlık çalışmaya niyetlenmiş, ama devam ettirememiştim; şimdiyse "Daha İyi Egzersiz Yap"ma konusundaki kararımla birlikte buna başlama zamanı gelmişti.
Doğruluğuna garip bir şekilde defalarca tanık olduğum bir Budist deyişi vardır: "Öğrenci hazır olduğunda, öğretmen de belirir". "Daha İyi Egzersiz Yap"maya karar verişimden sadece birkaç gün sonra kahve içmek içmek için buluştuğumuzda, bir arkadaşım mahallemizdeki spor salonunda harika bir ağırlık çalışma programına başladığından söz etti.
Daniel Gilbert "Mutluluğa Takılmak" adlı kitabında belirli bir davranış sürecinin gelecekte sizi mutlu yapıp yapmayacağını anlamanın en etkili yolunun o anda bu davranışta bulunmakta olan insanlara mutlu olup olmadıklarını sormak ve sizin de aynı şekilde hissedeceğinizi varsaymak olduğunu iddia eder. Bu kurama göre, arkadaşımın egzersiz yönteminden o kadar övgüyle söz etmiş olması benim de memnun kalacağım hakkında oldukça iyi bir göstergeydi. Ayrıca unutmam gerekirdi ki Erginlik Sırları'mdan biri de "Çoğu karar fazla kapsamlı araştırma gerektirmez" idi.
Ek olarak daha fazla yürümeye başlamak da istiyordum. Araştırmalar, yürüyüşün bedenin rahatlama tepkisini tetiklediğini ve böylece stresi azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Üstelik 10 dakikalık hızlı bir yürüyüş bile anında enerji takviyesi sağlayıp ruhsal durumunuzu iyileştirir. Aslında egzersiz, bunalımlı bir durumdan çıkmanın da son derece etkin bir yoludur. Ayrıca okuduğum her şey sağlıklı yaşam için insanın günde en az 10.000 adımı hedeflemesi gerektiği yazıyordu; aynı zamanda bu, çoğu insanı kilo almaktan da uzak tutan bir sayıydı. 
Evimin yakınındaki spor malzemeleri satan dükkandan 20 dolara bir adımsayar aldım. Sadece bir adımsayar takıyor olmak bile beni daha fazla yürümeye itiyordu. 
En kötü niteliklerimden biri de takdir edilmeye olan doymak bilmez gereksinimimdir; her zaman altın yıldız almayı, takdir edilmeyi beklerim. Gerçekten olumsuz olan bu özelliğimin duruma bir faydası olmuştu; adımsayar çabalarım için beni takdir ettiğinden, bunu yapmaya daha istekliydim. Ek olarak, incelenen kişinin üzerine çektiği fazla ilgi nedeniyle performansını iyileştirdiği "Hawthorne Etkisi"nden de yararlandım sanırım.
Yürümenin ek bir yararı daha vardı: düşünmeme yardımcı oluyordu. "Gerçekten büyük olan bütün fikirle yürürken ortaya çıkar" diyen Nietzche'nin bu gözlemi bilim tarafından da desteklenmektedir; egzersizin neden olduğu beyin hormonları insanların daha açık düşünmelerine yardım eder. Aslında sadece evden dışarı çıkmak bile düşünceyi netleştirip enerjiyi arttırır. İnsanların kendilerini yorgun hissetmelerinin bir nedeni de ışıktan yoksunluk olup, 5 dakikalık gün ışığı bile kişinin ruhsal durumunu iyileştiren serotin ve dopomin gibi beyin kimyasallarının üretimini tetikler.

  GRETCHEN RUBİN – THE HAPPINESS PROJECT      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder