24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - BOLOGNA

ZAMAN KALIRSA GİDECEKLERİM'den:(((((
İsmini daha önce duymadığım bu şehire, Floransa ve Venedik arasında olması sebebiyle zaman kalırsa uğranabilir...
Kısaca resimlerle BOLOGNA... 




Bologna'nın tarihi merkezi 1944'te bombalarla büyük ölçüde tahrip olmasına karşın barındırdığı çok sayıda önemli ortaçağ, Rönesans ve Barok dönem eserle Avrupa'nın Venedik'ten sonra en kapsamlı bölgesi olarak ziyaretçilere sayısız etkinlik sunmaktadır.
Kuzey İtalya'da Emilia-Romagne bölgesinin başkenti olan Bologna'da 1088'de, şehir varlıklı ve bağımsız bir bölgeyken, Avrupa'nın ilk üniversitesi kurulmuştur. Şehrin tarihi merkezi çok güzeldir ve öne çıkan yapılar arasında Michelangelo'nun bazı erken dönem heykelleri ve Nicola Pisano tarafından San Domenico Kilisesi'nde yer alır. 
Bologna, Via Emilia yolu boyunca ilk olarak Etrüsk daha sonra Roma sömürgesi olarak gelişmiştir. Roma mirası sebebiyle, merkezdeki sokaklar Roma ızgara planı şeklindedir. Orjinal Roma surları, bugün hala varlığını sürdüren ortaçağ surlarıyla takviye edilmiştir ve surların üçte biri 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Şehir yaklaşık yirmi kadarı ayakta olan ortaçağ savunma kulelelriyle ünlüdür. Bologna'da varlıklı aileler tarafından kısmen diğerine üstün gelmek çabasıyla, kısmen savunma amaçlı olarak 200'ün üstünde kule inşa edilmiştir.
Bugün şehir merkezinde varlığını sürdüren iki kule vardır. Piazza di Porta Ravegnana'nın üzerine doğru tehlikeli şekilde eğilmiş iki kule şehrin en iyi tanınan simgelerindendir. Garisenda kulesi 49 metre yüksekliğindedir ve şakülünden 3,2 metre yana yatmıştır. Orjinali çok daha yüksektir. 13060'ta üst yarısı tehlikeli bulunarak sökülmüştür. Günümüzde hala halka kapalıdır. Hemen yanında yer alan Asinelli ailesi tarafından 1119'da inşa edilmiş olan diğer kule ise 97 metre yüksekliğiyle hayli çarpıcıdır. Tepesi'ne 498 merdivenle çıkılan kuleden şehrin kırmızı kiremitli çatıları ve arka tarafa doğru uzanan kırsal bölgelerin nefes kesici manzarası seyredilebilir.
Eski çağlardan beri Emilia-Romagne İtalya'nın en verimli buğday ve mandıra ürünleri bölgesi olmuştur ve yiyecek ve şaraplarıyla meşhurdur. Bologna aşçılık geleneğiyle ün yapmıştır ve İtalya'nın yemek başkenti olarak saygı görür. Şehir adını yerel ragü denilen kıymalı makarna sosu Bolonez sosa vermiştir.         

NÜFUS: 400.000 (2006)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: İlkbahar veya sonbaharda gidebilirsiniz.   
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Bologna'nun merkezinde ve roma mahallesinde yer alan ve bütün İtalya'nın en güzel meydanlarından birisi olan Piazza Maggiore.
  2. Bologna resim okulunun tipik örneklerine ve 14.-19. yüzyıldan kalma mobilyalara ev sahipliği yapan Palazzo Comunale.
    Piazza Maggiore'ye damgasını vuran ve dünyanın beşinci büyük kilisesi sayılan San Petronio Bazilikası. Bazilika 66 metreyle dünyanın en uzun güneş saatlerinden biri olan ve 1655'te gökbilimci Cassini tarafından tasarlanan astronomik saate eve sahipliği yapar.
  3. Şehrin harikulade manzarasını seyretmek için Asinelli Kulesi.
  4. Yerel olarak "Sette Chiese" (Yedi Kilise) olarak bilinen, dünyadaki beşinci en geniş kilisesine de ev sahipliği yapan dini binalar topluluğu Santo Stefano Bazilikası.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Museo Civico Archaeologico İtalya'daki en iyi Etrüsk koleksiyonlarından birine sahiptir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder