24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - PİSA

Tabi ki de herkesin bildiği eğik Pisa Kulesi...
Kısaca resimlerle PİSA... 



Pisa'da ünlü eğik kuleden başka pek çok önemli yapı vardır. Arno Nehri'nin kıyısındaki bu Toskana şehrinin kökleri biraz karmaşıktır. Cenova ile Ostia arasında ana liman kenti olarak önemli bir Roma yerleşimiydi. Pisa 11. yüzyılda bir deniz gücü olarak en şaşaalı dönemini yaşadı. 
İtalya'daki en güzel eserlerden biri olan, terihi şehir merkezinin kuzeyindeki surlu Campo dei Miracoli, Müslümanların Sicilya'dan çıkarılması için haçlı seferlerinin desteklenmesiyle ele geçirilen ganimetler sayesinde inşa edilebilmiştir. Eğik kule (katedralin çan kulesi) bu erken dönem yapısının sadece tek bir öğesidir. Diğerleri St. Zeno Katedrali, dairesel St. John Vaftizhanesi ile büyük Camposanto'dur (Kutsal Bölge, anıtmezar). Tabii ki burası UNESCO Dünya Kültür Mirası Alanıdır.
Napoli tarafından ele geçirilince Pisa düşüşe geçmiştir. Günümüzde buradaki nüfus ortaçağdaki nüfus ile neredeyse eştir. Böylelikle Pisa'nın romantik ortaçağ karakteri kauybolmamıştır. Eski üniversite (1343'te kurulmuştur) İtalya'daki en iyi üniversitelerden biri olmuştur ve turizm de şehrin ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır.
Mucizeler Meydanı'nı gördükten sonra kalabalıktan kaçarak tarihi şehrin sokakalarına dalabilir ve ortaçağdan kalma saraylar ile üniversite binalarını gezebilirsiniz. Aralarında nehir kıyısındaki Gotik şaheser Santa Maria della Spina ile sekizgen Sant'Agata'nın da bulunduğu güzel köprüler ve kiliseler yine bu bölgededir. Şehirde, Borgo Stretto gibi kemerli alışveriş yapılabilecek alanlar ve arka sokaklarda bir dizi küçük dükkan da bulunmaktadır.       
    
NÜFUS: 90.000 (2005)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Piazza dei Miracoli (Mucizeler Meydanı) yaz aylarında çok kalabalık olur, bu nedenle Haziran ve Eylül ayları daha uygundur.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Pisa'daki en önemli yapılardan olan, Roma forumunun bulunduğu alandaki Piazza dei Cavalieri (Şövalyeler Meydanı).
  2. Katedral hazinelerine ve 13. yüzyılda yaşamış olan baba oğul heykeltıraş olan Nicola ve Giovanni Pisano'nun heykeline ev sahipliği yapan Musco dell'Opera del Duomo.
  3. Galileo Galilei'nin Toskana grandüküne teleskopuyla keşfettiği gezegenleri gösterdiği yer olan Palazzo Reale.
  4. Biri Via Santa Maria'nın sonunda diğeri Piagge'nin kenarındaki yürüme yolunda bulunan diğer eğik kuleler.
  5. Kiliselerdeki sanat eserleri. Pek çoğunda İtalyan ustaların çalışmaları vardır.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Son dönemde sabitlenmiş olan Torre Pendente'nin (Pisa'nın eğik kulesi) 294 basamağını çıkmak istiyorsanız bir bilet alıp yaklaşık iki saat beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder