24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - SİENA

Açıkçası bu şehirle ilgili sadece çok eski dönemden kalma at yarışlarının hala düzenlenmekte olduğundan başka bir bilgim yoktu... Roma'dan Floransa'ya giderken yol üzerinde bulunması sebebiyle de, gitmeye karar verdim.
Kısaca resimlerle SİENA... 




Üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili Siena, küçük tepelerin bulunduğu Crete Senese'nin kuzeyindedir. Toskana'nın en güzel şehirlerinden biridir ve dolambaçlı sokaklarda dik basamakları bol olan üç tepenin kesişim noktasında kurulmuştur. Piazza del Campo Meydanı şehrin merkezindedir ve üstünde Duomo yükselir. Siena Avrupa'daki en eski üniversitelerden birine ev sahipliği yaptığı için, bu tarihi bölgenin havası aynı zamanda çok canlıdır.
Şehir Etrüsk kasabası olarak kurulmuştur ama M.S. 30'da Romalılar burayı ileri karakol olarak kullanmaya başlamışlardır. 6. yüzyılda Lombardlar, ardından Franklar bölgeye yerleşmişlerdir. 9. ve 11. yüzyıllarda kilise şehrin yönetiminde büyük rol oynamış ama şehrin sakinleri kısa süre sonra kendi kasabalarını yönetme konusunda hak iddia etmişlerdir.
Şehrin refahı ve askeri gücü kısa süre içinde artmıştır ve sınırlarını genişletmeye çalışan Floransa ile Siena arasında çatışma çıkmıştır. İki şehir arasında pek çok savaş yapılmıştır ama sonunda Siena, Floransa bölgesine katılmıştır. Bu çalkantılı döneme rağmen 1150-1300 yılları arasında şehir gelişmiş, Duomo, Palazzo Pubblico ve Torre del Mangia gibi yapılar inşa edilmiştir. Ama 1348'de Siena nüfusunun beşte üçü veba salgınına kurban gitmiştir ve bunun ardından şehir kndisini kolay kolay toparlayamamıştır.
Şehrin merkezinde deniz kabuğu şekilli Piazza del Campo bulunur. Dünyadaki en büyük meydanlardan biridir ve Palazzo Pubblico ile Torre del Mangia'ya bakmaktadır. Üçü de UNESCO Dünya Kültür Mirasıdır ve Siena'nın bin yıllık bağımsızlığı ile demokrasisini temsil etmektedir.
Her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos'ta Piazza del Campo'da dünyaca ünlü at yarışları düzenlenir. Her biri renkli Ortaçağ giysilerine bürünmüş, bayraklar sallayan ve şarkılar söyleyen rakip gruplar kasabayı doldurur. Bu yarışlar en azından 500 yıldır sürmektedir ve Siena'nın canlı tarihinin bir parçasıdır.    
    
NÜFUS: 56.000 (2006)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Festival için Temmuz ve Ağustos aylarında.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Palazzo Pubblico ve Torre del Mangia. Saray cumhuriyetçi hükümet için 13. yüzyılda inşa edilmiştir. 
  2. Duomo. bu ortaçağdan kalma katedral haç şeklindedir. Hem içinde hem dışında, şehrin efsanevi kurucuları Senius ve Aschius'un siyah ve beyaz atları nedeniyle, Siena'nın sembolik renkleri haline gelmiş siyah ve beyaz renkli mermerler görülebilir.
  3. Siena'nın en iyi resimlerini ve heykellerini bünyesinde barındıran, aralarında İtalyan Gotik ve Rönesans sanatından örnekler de bulunan Museo dell'Opera del Duomo.
  4. 1200-1300'den kalma yerel sanat eserlerinin sergilendiği Pinacoteca Nazionale.  
  5. Siena'nın tam merkezinde bulunan ve yüzyıllar boyunca şehir hayatının da merkezi sayılmış olan Piazza del Campo. Avrupa'daki en güzel kamu alanlarından biridir ve her yıl Temmuz veya Ağustos ayında at yarışı festivali burada yapılır.  
  6. San Domenico Kilisesi.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Çoğu tarihi bölgeye giriş ücretlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder