24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - SORRENTO

Dünyaca meşhur Amalfi Kıyılarının kalbi diyebiliriz ama Positano'yu da unutmamak lazım tabii ki...
Kısaca resimlerle SORRENTO... 



Bu küçük şehir Napoli Körfezi'ne doğru uzanan bir yarımadanın üzerinde bulunmaktadır ve Vezüv Dağı ile Napoli'ye bakmaktadır. Pompeii ve Herculaneum'a yakınlığı sebebiyle Sorrento popüler bir turist merkezi olmuştur. Limandan Amalfi, Capri, Ischia, Napoli ve Positano'ya vapurlar kalkmaktadır ve Amalfi Yolu, Sorrento ile Amalfi'yi muhteşem bir dağ yoluyla birbirine bağlar.
Sorrento'da Roma döneminden önce de yerleşim olmuştur ve modern şehir, eskisinin planına göre yapılmıştır. Çevredeki bölgede, aralarında denize doğru uzanan eski tünellerin ve yeraltı sulama ağının deposunun da bulunduğu çeşitli kalıntılar bulunmaktadır. Daha ilginç alanların bir kısmına giriş yapılamamaktadır.
Yerleşim kolayca savunma yapılabilecek bir yerde olmasına rağmen, şehir bazı çalkantılı dönemlere sahne olmuştur. Bunların arasında Müslümanların 1558'de yaptığı yağma ile 1656'da vuran veba salgını da vardır. Ama şehir ticaret ve tarım sebebiyle Güney Campania bölgesinin önemli bir merkezi olarak kalmış, 19. yüzyılda şehrin temel geçim kaynağı haline gelen turizm sayesinde hızlıca gelişmiştir.
Bu bağlamda şehrin güçlü yönleri ikiye katlanmıştır diyebiliriz. Rahatlamak isteyen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını güzel bir liman (sahil yoktur), trafiğe kapalı sokaklar, cezbedici dükkanlar, çok sayıda kafe ve çeşit çeşit restoranla karşılamaya çalışmaktadır. Ayrıca şehir muhteşem bir deniz manzarası ve tarihi yerler görme olanağı sunan bir bölgenin tam ortasında bulunmaktadır. Bazısı pahalı olan pek çok rehberli tur vardır ama kendi programını kendisi yapmak isteyenler toplu taşıma araçlarını hem rahat hem de ucuz bulacaktır. 
       
NÜFUS: 17.000 (2004)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Yaz ayları en uygun dönemdir. Tursit mevsimi dışındaki dönemde bu şehir oldukça sessizdir.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Yerel Sorrento ağaç işlerinin yanında antika eşyaların, resimlerin ve porselenlerin görülebileceği bir aile koleksiyonuna sahip Museo Correale di Terranova.
  2. Poratakal ve limon bahçelerini görmek, eski kalıntıları keşfetmek ve denize doğru uzanan muhteşem manzarayı seyretmek için tepelere yürüyüş.
  3. Şehrin asillerinin konsey toplantısı yaptığı 15. yüzyıldan kalma sıra kemerli sundurma Sedile Dominova.
  4. Art Nouveau tarzındaki Grand Hotel Victoria. Burda kalmak zorunda değilsiniz, sadece Roma imparatoru Augustus'un behçedeki villasının kalıntısını görmek için gidebilirsiniz.
  5. 60'tan fazla çeşide sahip Davide dondurmacısında bir ziyafet.
  6. Tarihi şehir merkezindeki ortaçağdan kalma Via Pieta'da bir yürüyüş.
  7. 13. yüzyılda tarihlenen Venerio Sarayı ve günümüzde Barok Santa Maris della Pieta'ya bağlı olan 15. yüzyıldan kalma Correale Sarayı buradadır.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Sorrento tüm İtalya'da Limoncello (limon likörü) üretimiyle ünlüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder