5 Ocak 2013 Cumartesi

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - ROMA

Geçen yıldan beri "Dünyanın Klasik 7 Harikası", "Dünyanın Yeni 7 Harikası", "Dünya Miras Listeleri" ve "Dünya Miras Listesi Adayları"nı okuyorum... Nasıl giderim, görürümün hesaplarını yapıp duruyorum.
"Dünyanın Yeni 7 Harikası"ndan biri olan Kolezyum da Roma'da tabi ki de...
İtalya gezisinde "Bir taşla iki kuş vurmuş olucam"...
Hem çok sevdiğim İtalya'mı gezmiş olucam, hemde "Dünyanın Yeni 7 Harikası"ndan birisini görmüş olucam...
Ayrıca dünyanın en küçük ülkesi Vatikan'ın da Roma sınırları içerisinde olması ayrı bir güzellik. Gitmişken orayı da gezmeden dönmiycem tabi ki...
Roma deyince aklıma "Aşıklar Çeşmesi" ve "İspanyol Merdivenleri" de geliyor tabi ki de..
Bir de tam olarak hangi programda izlediğimi hatırlayamadığım "Melekler Kalesi" ve "Melekler Köprüsü" var. Hatta Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan, bu kalede esir edilmiş. Körünün üzerinde değişik melek figürleri var... 
Kısaca resimlerle ROMA... 










Orta İtalya'da Aniene Nehri'nin Tiber Nehri'yle birleştiği yerde bulunan Roma, 2500 yıl boyunca güçlü bir siyasi ve ekonomik merkez olmuştur. Çok hareketli bir tarihi olan şehir, aynı zamanda entellektüel ve ileri görüşlü bir ulusunda başkentidir. İster Via Veneto'da alışveriş yapın, ister antik kalıntıları gezin, ister Leonardo Da Vinci'nin çalışmalarını seyredin, buradan hayal kırıklığı yaşayarak ayrılmanız mümkün değildir.
Roma, 2.Dünya Savaşı'ndan görece hasarsız kurtulan nadir büyük Avrupa şehirlerindendir. Bu nedenle şehir Rönesans ve Barok karakterlerini koruyabilmiştir. 900'den fazla kilise ve bazilikasıyla, yüzyıllar boyunca Hıristiyanlık dünyasının merkezi olmuştur. En önemli kiliseler arasında Laterno'daki San Giovanni, San Maria Maggiore ve San Lorenzo Fuori le Mura vardır.
Roma'nın tam ortasında bulunan Vatikan bağımsız bir devlettir ve papalığa ait bir bölgedir. Burada Aziz Petrus Bazilikası ile bazilika avlusu Papa 7.Alexander tarafından yaptırılmıştır. Bu daha çok insanın, papanın kutsamasını kilisenin dış cephesinden durarak izleyebilmesini sağlamıştır. Vatikan'da ayrıca Leonardo Da Vinci, Raphael, Giotto ve Botticelli'nin önemli çalışmaları vardır. 16.yüzyılda Papa 2.Julius tarafından kurulan Vatikan müzelerinde aralarında dünya ünlü Sistine Şapeli'nin de bulunduğu Roma Katolik Kilisesi'nin büyük koleksiyonu görülebilir.
Antik Roma kalıntıları tabii ki dünyanın en iyi kalıntılarından oluşmaktadır. En önemlileri arasında Palatine Tepesi'ndeki kraliyet sarayları, forumdaki tapınaklar, Augustus'un Ara Pacis'i (Barış Sunağı), Diocletian'ın Kaplıcaları, muhteşem Pantheon, ürkütücü mezarlar ve Circus Maximus'un olduğu gibi insanların kontrol altında tutulmasını sağlayan hunhar gösterilerin yapıldığı Colesseum vardır. 

NÜFUS: 2.600.000 (2005)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Yılın herhangi bir döneminde.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Forum'un muhteşem manzaralarının görülebileceği üstü açık müze Palatine Tepesi. 
  2. Önemli işler için toplanılan ve ünlü hatiplerin konuştuğu devasa alan (iyi bir harita kullanmalısınız) Forum. Ceasar'ın öldürülmesinin ardından Marcus Antonius burada konuşma yapmıştır.
  3. Roma'daki en güzel yerlerden biri olan, Roma İmparatoru Hadrian tarafından kendisi ve ailesinin mozelesi olarak yaptırılan Tiber Nehri'nin kıyısındaki Castel Sant' Angelo
  4. İspanyol Basmakları. 138 basamak Piazza di Spanga'ya ve Trinita dei Monti kilisesine çıkmaktadır. Basamakların en altındaki ev, şair John Keats'ın yaşadığı evdir.
  5. Roma'daki en büyük ve en şık park olan Borghese Bahçeleri. Burada bir göl, tapınaklar, çeşmeler ve birkaç müze bulunur.  
BİLİNMESİ GEREKENLER: Çoğu turistik yere giriş ücretlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder