24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - FLORANSA

"Görmeniz Gereken 501 Şehir" kitabının ön sayfasındaki resim Floransa'dan alınmıştır diyorum, başka da bir şey demiyorum artık... 501 Şehir arasından ön kapak için seçilen resim bile, bu şehirden alınmıştır, güzelliği siz düşünün diyorum...
Floransa deyince aklıma ilk gelen tabi ki de, 2.Dünya Savaşı'ndan yara almayan tek köprü, her yerde resimlerini gördüğümüz Vecchio Köprüsü'dür. Ayrıca Avrupa'nın en büyük katedrallerinden Duomo ve yine dünyanın sayılı sanat merkezlerinden Uffizi bu şehirde bulunmaktadır.  
Kısaca resimlerle FLORANSA... 






 
Floransa, İtalya'nın ve muhtemelen Batı dünyasının kültür merkezidir. Sergiler, muhteşem binalar ve dünyaca ünlü sanat eserleriyle dolu bu el değmemiş geç ortaçağ döneminden kalma şehir, Avrupa'nın kültürel ve siyasi gelişimindeki önemini açıkça göstermektedir. Floransa'daki en önemli mimari yapı Gotik bir şahaser olan ve Duomo olarak bilinen Santa Maria del Fiore Katedrali'dir. Muhteşem kubbesi Filippo Brunelleschi tarafından inşa edilmiştir ve içinde bazıları İtalya'nın en büyük ressamlarına ait olan çok güzel freskler vardır. Campanile çan kulesi (bir bölümü Giotto tarafından tasarlanmıştır) ve vaftizhane de görülmeye değerdir. Vaftizhanenin inşası Roma tapınağı olarak başlamıştır. Bronz kapıları Rönesans dönemindeki ilk büyük dökme bronz işlerindendir. Hem kubbe hem kule turistlere açıktır ve şehrin muhteşem manzarasını seyretmek için en uygun yerlerdendir. 
Şehrin tam ortasındaki Piazza della Signoria'da Bortolomeo Ammanati'nin Neptün Çeşmesi bulunur. Bu ünlü mermer heykel hala çalışan bir Roma su kemerinin sonundadır. Bir yürüyüş yaparak aralarında Brunelleschi'nin Ospedale degli Innocenti'si (yetimhane), Santa Croce Kilisesi'ndeki Pazzi Şapeli, San Lorenzo'daki Michelangelo'nun çalışması ve Laurentian Kütüphanesi'nin de bulunduğu Rönesans döneminden kalma mimari şaheserleri görebilirsiniz.
Rönesans döneminde Floransa'ya, 15.-18.yüzyıllar arasında şehirdeki en güçlü aile olan Medici ailesi damgasını vurmuştur. Pek çok ressamı himayelerine almışlardır ve şehirdeki iki büyük sanat galerisi Uffizi ile Pitti Sarayı onların sanat koleksiyonları için yapılmıştır. Uffizi ziyaretçilere ilk kez 1591'de açılmıştır ve Avrupa'daki ilk müzelerden biridir. Günümüzde hem İtalyan hem Floransalı koleksiyonları bünyesinde barındırır. Nehrin diğer yakasındaki Pitti Sarayı'nda da hem Medici ailesinin özel çalışmaları hem Raphael (Raffaelo Sanzio) ve Titian'ın da aralarında bulunduğu Rönesans ustalarının resimleri hem de büyük bir modern sanat koleksiyonu görülebilir. Sarayın yanında ilginç heykellere ev sahipliği yapan Boboli Bahçeleri vardır.
Arno Nehri şehrin ortasından geçer ve nehir kıyısından kulelerin ve kubbelerin manzarası seyredilebilir. İçindeki evler ve dükkanlarla Ponte Vecchio'yu görmeden geçmeyin. 1345'te yapılmış olan bu köprü 2.Dünya Savaşı'ndan hasar almayan tek köprüdür.
    
NÜFUS: 370.000 (2005)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: İlkbahar veya sonbaharda.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Floransa'nın siluetini değiştiren katedral, Duomo, 170 yıllık bir çalışmanın sonunda 1466 yılında tamamlanmıştır ve 30.000 kişiyi ağırlayabilir. Kubbeli çatısı Rönesans sanatı ile kültürün simgesi sayılır. 114,5 metre yüksekliğindedir.  
  2. Dünyadaki en ünlü sergilerden biri olan Uffizi. Aralarında Vinci, Michelangelo ve Rembrandt'ın da eserlerinin sergilendiği büyük ustaların resimlerine ev sahipliği yapmaktadır.
  3. Palazzo Pitti. Loggia dei Lanzi'deki açık alandaki heykeller. 
  4. Boboli Bahçeleri'nde piknik. Buradan şehrin manzarasını seyredebilir ve heykel koleksiyonunu görebilirsiniz. 
  5. San Miniato al Monte, Santa Maria Novella, Santo Spirito ve Orsanmichele Kiliseleri.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Uffizi'de uzun kuyruklara girmek istemiyorsanız önceden yer ayırtabilirsiniz.

2 yorum:

  1. sanatçıların haccı derler ya floransaya , sanata düşkün biri olarak en çok görmek istediğim yerdir
    cd'lerini alıyorum , şehri ezberledim , birgün gidebilirsem eğer kaybolmam heralde :)
    en çok da michelangelo'nun freskleri için gitmek istiyorum
    tanrım duy sesimi ne olur !!

    YanıtlaSil
  2. Umarım hayalleriniz gerçek olur...
    Bilir kişi olarak sizin tavsiyeleriniz nerlerdir Floransa'da "Görmeniz Gereken Yerleri"?

    YanıtlaSil