24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - CENOVA

ZAMAN KALIRSA GİDECEKLERİM'den en çok istediğim:(((((
Cinque Terre ve Portofino'ya kadar gitmişken, yakın olması sebebiyle gidip, ünlü fenerini görmek istiyorum...
Kısaca resimlerle CENOVA... 









Kuzey İtalya'daki büyük bir şhir ve liman kenti olan Cenova, Christopher Colombus'un doğum yeridir. Burası tarih öncesi zamanlardan beri bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır ve milattan öncesinden beri çalkantılı bir tarihi olmuştur. Karanlık çağda pek göz önünde dğilken, büyük bir ticari filoya sahip ve Akdeniz'deki en güçlü donanmalarından biriyle korunan bağımsız bir şehir devlet haline gelmiştir. Büyük ve modern şehrin karmaşası Cenova'yı turizm yönünden biraz baltalamıştır ama ortaçağdan kalma tarihi şehir merkezi Avrupa'dakilere eşdeğerdir.
Cenova'nın hareketli limanı yerel ekonomiyi ayakta tutar ve Avrupa Kültür Başkenti unvanı sebebiyle güzelleştirilmiştir. Eski liman kesinlikle görülmelidir ve ilginç 2 Bigo vincinden (1992'de Colombus'u beş yüzüncü yüzyılda kutlamak için yapılmıştır) muhteşem manzarası görülebilir. Limanda bir denizcilik müzesi ve akvaryum vardır. 
Küçük dükkanlarla dolu, dar ve ortaçağdan kalma sokaklardan yukarı doğru çıkabilirsiniz. Aynı zamanda şehrin tam ortasında üç meydan bulunmaktadır. Bunlar, bir zamanlar hububat çarşısıyken günümüzde çiçekçilerin doldurduğu Banchi Meydanı, Ferrari ve Matteotti Meydanlarıdır. Düklük Sarayı'nı da görmeden geçmemelisiniz. Yakınlarda, içinde iki Rubens resminin bulunduğu Barok Gesu Kilisesi vardır.
Eski şehirdeki Strada Nuovo (günümüzde Via Garibaldi) 2006'da UNESCO Dünya Kültür Mirası ilan edilmiştir. 16. yüzyılın ortalarından kalma bu bölgede Cenova'nın önde gelen ailelerinin sarayları vardır. Yüzyıllar içinde gelişen Cenova mimarisiyle ilgileniyorsanız, 1113'te kutsanan ve 1600'lü yılların sonuna kadar eklemeler yapılan St. Lawrence Katedrali'ni görmelisiniz.       
       
NÜFUS: 620.000 (2006)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Limandaki ve tarihi şehir merkezindeki aktiviteler için yaz ayları tercih edilebilir.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Cenova'nın simgesi olan, dünyadaki en eski ve hala çalışan (ve tuğladan yapılmış en uzunu olan) deniz feneri La Lanterna.
  2. Venedikli kaşif Marco Polo'nun 13. yüzyılın sonlarında hapsedildiği ve burada geçirdiği sürede gezilerini yazıya döktüğü, eski limanın üstünde yükselen San Giorgio Sarayı.
  3. Cenova'nın ünlü yapılarından olan ortaçağdan kalma şehir kapısındaki taş ikiz kuleler.
  4. Christopher Colombus'un Acquaverde Meydanı'ndaki büyük heykeli (Amerika'dan kazandığı paranın bir kısmını Cenova'daki fakirleri azaltmak için kullanmıştır).
  5. Staglieno Mezarlığı'ndaki ünlü anıtlar ve heykeller. 
  6. Şehrin doğu kıyısındaki eski denizci meydanı Boccadess'de yürüyüş.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: İngiltere'nin ulusal bayrağı gibi Cenova'nın bayrağı da beyaz zemin üzerine kırmızı haçtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder