24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - VİCENZA

ZAMAN KALIRSA GİDECEKLERİM'den:(((((
Kısaca resimlerle VİCENZA... 




Bacchiglione Nehri'nin iki yanına doğru uzanan Vicenza, Alpler'in etekleriyle volkanik Berici Dağları arasında bulunmaktadır. Şehir 15. yüzyıldan Venediklilerin yönetimi altına girerek, 1797'de Napoleon tarafından alınana kadar refah içinde yaşamıştır. Taşlı sokakları ve ortaçağdan kalma kasabası görülmeye değerdir.
16. yüzyılda yaşamış olan mimar Andrea Palladio burada çıraklık yapmış ve çalışmıştır. Aralarında Palazzo Chiericati'nin de bulunduğu (günümüzde Şehir Sanat Galerisi) pek çok eser bırakmıştır. Bir diğer Palladio şaheseri ise sütunlu Basilica Palladiana'dır. Bu yapı tarihi şehir merkezinde, belediye binasının da (Palazzo della Ragione) aralarında bulunduğu erken dönem yapılarıyla çevrili Piazza dei Signori meydanında bulunmaktadır. Çevredeki Palladio yapılarıyla birlikta Vicenza, UNESCO Dünya Kültür Miras Alanıdır.
Bir diğer güzel meydan olan Piazza del Duomo'da 15. yüzyıldan kalma katedral vardır (daha önceden yapılmış olan üç kilisenin temelleri üstüne inşa edilmiştir). Dış cephesi kırmızı ve beyaz mermerden yapılmıştır ve süslü bir içmimariye sahiptir. Psikopos Sarayı 15. ve 16. yüzyıllarda yapılmıştır ama dış cephesi 19. yüzyıldan kalmadır.
Vicenza'nın anacaddesi Corso Andrea Palladio'da tamamı usta mimar tarafından yapılmış saraylar vardır. Bunların arasında Palazzo dei Commune ve Gotik Palazzo Da Schio (Altın Ev olarak da bilinir) bulunur. Santo Stefano Kilisesi'nde Palma Vecchio'nun Taç Giyen Meryem'i ile 13. yüzyıldan kalma Santa Corona Kilisesi'nde Giovanni Bellini'nin İsa'nın Vaftizi resimleri vardır. Sokağın sonunda yine Palladio'nun tasarladığı Teatro Olimpico görülebilir. Vicenza deyince akla Palladio'dan başka bir isim gelmemektedir diyebiliriz.           

NÜFUS: 119.000 (2007)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Palladio'nun yaptığı binaların güneşin altında parlarken görmek için yaz aylarında gidebilirsiniz.   
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Palladio'nun yaptığı, şehrin dışındaki Rotonda Villası. Şehirdeki eserlerine ek olarak zengin Venedikliler için şık villalar da inşa etmiştir.
  2. Şehrin hemen güneyindeki bir dizi sıra kemerden oluşan Portici di Monte'ye tırmanarak ulaşılabilen Basilica di Monte Berico kilisesinden şehrin ve dağların muhteşem manzarası.
  3. Ara Coeli, Carmine ve St. Catherine Kiliselerindeki resimler.
  4. Vicenza'yı hatırlatması için altın bir hediyelik eşya. Geleneksel yöntemlerle çalışan pek çok kuyumcu vardır (kimi zaman buraya Altın Şehir denilir). 
  5. 13. yüzyıldan kalma Fransisken (Friars Minor) St. Lorenzo Kilisesi'ndeki önde gelen Vecenzalı ailelerin mezarları.
  6. Dört köprüyü ve Palladio'nun mimarisinden epey farklı olan tarihi şehri görmek için nehir kenarında bir yürüyüş.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Büyük mimar Palladio aslında Andrea di Pietro della Gondola olarak Padua'da doğmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder