24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - RAVENNA

ZAMAN KALIRSA GİDECEKLERİM'den:(((((
Floransa, Bologna ve Ravenna tam bir üçgen oluşturuyor haritada... 
Kısaca resimlerle RAVENNA... 





Kuzeydoğu İtalya'daki bu büyük şehir bir zamanlar deniz limanıydı ama şimdi Adriyatik Denizi'ne bir kanalla bağlıdır. Kökeni zaman içinde unutulmuş olsa da, Julius Caesar'ın Rubicon Nehri'ni geçmeden önce ordusunu bir araya topladığı önemli bir Roma yerleşimiydi. Birçok İtalyan şehir devletinde olduğu gibi, Ravenna da yüzyıllar boyunca sık sık el değiştirdi ama İtalya'nın mirasına en uzun süreli katkıyı 5. ve 6. yüzyıllarda yaptı. M.S. 400'lerde inşa edilen ve 1734'te yıkılan Büyük Bazilika'nın bir parçası olan sekizgen Neon Vaftizhanesi en eski yapıdır. Galla Placidia Bizans anıt mezarının kubbesi tümüyle mozaik kaplıdır. Aryanlar Hıristiyanlık'ta gözden düşünce, küçük Aryan Vaftizhanesi bir Katolik kilisesine dönüştürüldü. Küçük haç biçimli Başpiskoposluk Şapeli, Ravenna Psikoposluk Sarayı'nda görülebilmektedir. Ondan daha büyük olan Sant'Apollinaire Nouvo Bazilikası bir zamanlar Aryan Kral Theodoric'in saray şapeliydi. Theodoric'in anıt mezarı Gotik tarzda on köşeli bir taş yapıdır. San Vitale Bazilikası içlerinde en ünlü olanıdır ve Batı Avrupa'daki Bizans yapıları arasında en önemli olanlardan birisidir. Sant'Apollinaire in Classe Bazilikası şehrin koruyucusu azizine adanmış bir diğer Bizans kilisesidir. Göz alıcı mozaik süslemeleri olan bu olağanüstü yer mutlaka görülmelidir.
Eski kanal boyunca daha pek çok güzel bina görebilirsiniz ve büyük kısmı trafiğe kapatılmış tarihi şehir merkezindeki kafeleri, dar sokakları ve arka yollara gizlenmiş küçük dükkanları keşfedebilirsiniz. Bu canlı İtalyan şehrinin hayat dolu atmosferini en iyi şekilde yaşamanın yolu bir yaz ikindisinde zarif Piazza del Popolo'da oturmaktır.                

NÜFUS: 149.000 (2002)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Şehrin en güzel mozaiklerini güzel bir gece ışıklandırması altında görme imkanının olduğu Haziran-Ağustos ayları arasında gidebilirsiniz.    
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Ravenna'nın geleneksel el sanatlarından mozaik sanatının Loggetta Lombardesca'daki sürekli sergisi. 
  2. 1457'de Venedikliler tarafından şehir surlarının bir parçası olarak yapılan ve şimdi halka açık bir parkın içinde kalan Brancaleone Kalesi. 
  3. Birçok meşhur eski binada ve sokakta yapılan müzik gösterileriyle Haziran ve Temmuz ayları boyunca süren Ravenna Yaz Festivali.  
  4. Antik "Roma evi / Domus Taş Halıları" (Bizans Mozaikleri) girişiyle 18. yüzyıl St. Eufemia Kilisesi.
  5. Ravenna'nın tarihi lagününün kenarında yer alan Sant'Alberto Doğa Müzesi.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Floransalı sürgün ve İtalya'nın en büyük edebiyat eseri İlahi Komedya'nın yazarı Dante, Floransa'nın bütün geri alma çabalarına karşın hala Ravenna'da gömülüdür. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder