24 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - VERONA

ZAMAN KALIRSA GİDECEKLERİM'den:(((((
Romeo ve Juliet'in şehri...
Garda gölüne en yakın şehir olması sebebiyle de gitmek istiyorum... Como gölü 1, Garda gölü 2...
Kısaca resimlerle VERONA... 






Alpler'den doğup Kuzey İtalya düzlüğüne doğru uzanan Adige Nehri'nin kıyısındaki Verona, Garda Gölü'ne de yakındır. Burada pek çok köprü vardır (on tane) ve Venedik'in karadaki en önemli kentlerinden biri olmuştur. Güzel sokaklar, meydanlar, sanat eserleri ve mimari örneklerele dolu şehir çok güçlü bir karaktere sahiptir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Alanıdır. 
Şehrin tarihi ünlü eserlerde ve binalarda görülebilir. M.S. 30 civarında inşa edilen amfiteaatr, İtalya'daki üçüncü en büyük amfiteatrdır ve diğeri Roma kalıntılarının arasında tiyatro ile yeniden inşa edilen Gavi Kemeri bulunur. Verona'nın koruyucu azizi St. Leno'nun 4. yüzyıldan kalma tapınağı, 12. yüzyıla tarihlenen Romanesk San Zeno Maggiore Bazilikası'nın altındadır. Diğer Romanesk şaheserlerinin arasında küçük San Lorenzo Bazilikası, Santa Maria Antica Kilisesi ve muhteşem Gotik iç mimarisiyle katedral bulunmaktadır. Verona'da o kadar güzel kiliseler vardır ki hepsini gezmek için bir aylık bir süre bile yetmeyebilir.
Tarihi şehir merkezinin gözdesi bir zamanlar Roma forumu olan ve günümüzde hareketli bir pazarın kurulduğu Piazza del Erbe'dir. Burası İtalya'daki en zevkle gezilecek yerlerden biridir. Yakınlardaki Piazza dei Signori'nin çevresinde pek çok saray vardır ve bunlardan biri günümüzde belediye binası olarak kullanılmaktadır. Loggia del Consiglio ülkedeki en güzel erken Rönesans yapılarındandır ve üstünde ünlü Veronalıların heykelleri vardır. Şehir duvarları hem savunma hem estetik amaçlarla 15. yüzyılda inşa edilmiştir ve Porta del Palio muhteşemdir.    
       
NÜFUS: 260.000 (2006)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Verona yaz ortasında kalabalıklaşır, bu nedenle Haziran ve Eylül ayları daha sakin bir dönemi tercih edenler için uygun olacaktır.  
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Fosil ve arkeolojik kalıntı koleksiyonuyla Ulusal Tarih Müzesi.
  2. Muhteşem heykelleri ve resimleriyle 14. yüzyıldan kalma bir kalede bulunan Castelvecchio Müzesi. Ayrıca iç kaleden şehrin terakota çatı manzarasını görmek mümkündür.
  3. Scaglier ailesinin Santa Maria Antica Kilise'sinin yanındaki Gotik mezarları.
  4. Torre del Commune'nin tepesinden manzara (basamakları değil asansörü kullanın!).
  5. Muhteşem iç mimarisini görebilmek için (1290-1323 yılları arasında Gotik stilde yapılmıştır) nehrin yanındaki Dominiken Sant'Anastasia Kilisesi.
  6. 2.Dünya Savaşı'ndan aldığı hasardan sonra restore edilen 14. yüzyıldan kalma Scaligero Köprüsü.   
BİLİNMESİ GEREKENLER: Verona, bahtsız Romeo ve Juliet'in hikayesinin geçtiği yerdir ve kurgusal hikayenin kahramanlarıyla bağlantısı olduğu iddia edilen taş bir balkon büyük ilgi görmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder