3 Ocak 2013 Perşembe

GÖRMENİZ GEREKEN 501 ŞEHİR - VENEDİK

Hep gitmek isteyip gidemediğiniz, hayalini kurduğunuz, oranın sokaklarında gezdiğinizi düşündüğünüz, onunla ilgili tüm filmleri pür dikkat izlediğiniz, onunla ilgili şarkıları tekrar tekrar dinlediğiniz, onunla ilgili resimleri incelediğiniz, onunla ilgili seyahat notlarını veya bloglarını okuduğunuz, onun değişik puzzle'larını alıp yaptığınız herhangi bir şehir var mı?
Tabii ki de var; VENEDİK...
Bu kitabı alır almaz ilk önce incelediğim şehir...
Venedik'e gider gitmez yapmak istediğim şeylerden birisi de San Marco meydandaki Caffe Florian'da kahve içmek... 
San Marco meyadanı 175 metre uzunluğunda, 82 metre genişliğindeymiş. San Marco meydanı için, Fransız yazar Alfred de Musset "Avrupa'nın Salonu" ifadesini kullanmış ve duyduğumda bayıldım bu benzetmeye... Meydan pek çok ünlü ziyaretçileri olmuş kahvehaneleri ile ünlüdür. Meydanın ve İtalya'nın en eski kahvehanesi olan Caffe Florian (1720 yılında inşa edilmiştir) pek çok yazar, şair ve müzisyenin buluşma yeriymiş. Goethe, Thomas Mann, Marcel Proust, Hemingway ve Twain gibi pek çok ünlü kişiler kahve içmeye oraya giderlermiş. 
"Nietzsche Ağladığında" kitabında doktor beyde bu cafede kahve içiyordu... 
Venedik ile ilgili ilk aklıma gelenleri sıraladım size...
Kısaca resimlerle VENEDİK... 









Bir zamanlar Avrupa'daki en varlıklı şehirlerden birisi olmuş olan Venedik aynı zamanda tartışmasız en güzellerindendir. İtalya'nın Adriyatik sahilinde, lagünün merkezine ağaçtan temel kazıklar çakılarak üzerine inşa edilmiş olan Venedik hazinelerini gururla taşır. altın çağı boyunca Bizanslılar ve İslam dünyasıyla güçlü ticaret bağlantıları olmuştur. 13.yüzyılın sonlarında 3.000'den fazla Venedik ticaret gemisi Akdeniz ticaretine yön vermiştir. Bu refah dönemi boyunca şehrin en önde gelen aileleri daha büyük saraylar yaptırmak ve en yetenekli sanatçıları desteklemek için birbirleriyle yarışmışlardır. 
Şehrin ana arteri olan Grand Canal hoş bir kavis yaparak şehir boyunca devam eder. Bir vaporettoyla (küçük vapur) Grand Canal'da yapılacak bir gezinti Avrupa ve Bizans kültürlerinin güzel bir şekilde kaynaştığı, 300'den fazla büyük ev ve sarayın zerafetini gözler önüne serecektir. Halka açık eserlerden ziyade, bu özel saray ve evler Venedik'i çekici kılar. Şehrin dar sokaklarında ve durgun sularında, gondolla veya yürüyerek yapılacak bir gezi şehrin geçmişteki ihtişamını ve önemini bütün ayrıntılarıyla ortaya koyar.
700 yıl boyunca düklerin oturduğu, gücün merkezi Doge (şehrin başkanı) Sarayı'nın bir kısmı 1309-1424 yılları arasında inşa edildi. Bir yanında kanal, diğer yanında San Marco Meydanı bulunan gösterişli Gotik bir yapıydı. San Marco Meydanı'ndaki sarayın yanında Bizans mimarisinin en bilinen örneklerinden biri ve şehrin en ünlü kilisesi olan San Marco Bazilikası bulunur. İhtişamlı yapı, yaldızlı Bizans mozaikleriyle ünlüdür. Venedik bazı büyük Rönesans çalışmalarına da ev sahipliği yapar. En iyi sergiler Accademia, Gotik Ca'd'Oro içindeki Galleria Giorgio Franchetti ve Peggy Guggenheim Koleksiyonu'dur.
Venedik dünyadaki en çok turist çeken bölgelerden birisidir, ayrıca bir o kadar da hareketlidir. Şehrin güzelliği, zarafeti ve ihtişamı karşısında büyülenmeyen kimse yoktur denilebilir.

NÜFUS: 271.000 (2007)
NE ZAMAN GİDİLMELİDİR: Karnaval için Büyük Perhiz'den iki hafta önce gidebilirsiniz. 
KAÇIRILMAMASI GEREKENLER: 
  1. Venedik'in hemen kuzeyinde cam işçiliği ile meşhur Murano Adası
  2. Gondolla bir gezinti
  3. Venedik Lagünü'nde en ilgi çekici ve en atmosferik adalardan biri olan Torcello ve meydandaki çarpıcı Santa Maria Assunta Bazilikası
  4. Venedik'in sayfiyesi Lido
  5. Dünyadaki en güzel opera binalarından birisi olan La Fenice opera binası  
BİLİNMESİ GEREKENLER: Şehir UNESCO Dünya Kültür Miras Alanıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder